A Húsparadicsom típusról

A fajtakörről
A húsparadicsom fajtakör a termesztett paradicsomok közül a legnagyobb bogyóval rendelkezik. Bogyómérete 250 g - 500 g-ig terjed, nem ritka az 1000 g feletti termés. Alakját tekintve nem teljesen kerek, néha szabálytalan, gerezdes, felületi forradásokkal rendelkező bogyókat terem, de ez a fajtára jellemző tulajdonság - így szeretjük. A legtöbb fajta rózsaszín, vagy piros héjszínnel rendelkezik. Héja vékony, a piros fajták hússzíne sötétpiros, néha pirosabb mint a héjszín.

A sok apró mag körkörösen rekeszekkel elválasztva helyezkedik el a bogyóban. A rekeszek száma több mint az átlagos paradicsomfajtáknál, úgynevezett sokrekeszű bogyója van, a hús aránya a magokhoz képest magasabb, ezért szeleteléskor nem esnek szét a paradicsomkarikák.

Ez a tulajdonság szendvicsek, hamburgerek készítésekor különösen előnyös. Íze, talán a legfőbb jellegzetessége a „régi idők” paradicsom ízére, különleges zamatára emlékeztet. Savtartalma nem túl magas, harmonikus. Felhasználható frissen, szeletelve szendvicsekbe, salátákhoz. Grillezve, vagy bármilyen paradicsommal készült ételhez, különösen ahol előnyös az egyben maradó kerek paradicsom szelet.
Kóstolja meg!

Biológiai növényvédelem növényvédelem kertészetünk
Biológiai növényvédelem növényvédelem kertészetünk

A húsparadicsom fogyasztásából származó egészségügyi előnyök:

Mire jó?
A csontokért
A vizsgálatok azt a következtetést vonták le, hogy a paradicsom antioxidáns és likopin tartalma megakadályozza a csontvesztést, és a csontsejtek lebomlását is lassítja. A saláták és a leves részeként történő fogyasztása előnyös lehet a csontritkulás megelőzésének kialakulásában.

Javítja a szív egészségét
A paradicsom segíti a koleszterin és trigliceridek lebontását a szervezetünkben, ami csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések esélyeit. A közelmúlt kutatásai szerint a flavonoidok és a zsírsavak a paradicsomban segítik a magas vérnyomás elleni küzdelmet is.

Rák megelőző hatás
A vizsgálatok azt a következtetéseket vonták le, hogy a paradicsomban található karcinogéncsökkentő (rákkeltő hatást csökkentő) és gyulladáscsökkentő anyag, mint például az alfa-tomatin, gátolja a prosztataráksejtek kialakulását férfiaknál. Azt is mondják, hogy likopin tartalma a rosszindulatú sejtek elleni küzdelemben is előnyös lehet.


Dudás Tamás konyhaséf a húsparadicsomról

Annak ellenére, hogy a konyhai munkánk során igyekszünk mindig a maximális minőségű alapanyokat beszerezni, néha sajnos előfordul, hogy a gyönyörű külsejű zöldség-gyümölcs íztelen. Amikor először kaptam a húsparadicsomból, már első ránézésre "jó érzést" keltett bennem és eszembe juttatta gyermekkoromat, amikor is éveken keresztül 3 hektár paradicsomföldön gazdálkodtunk.

A húsparadicsom, amit mintaként kaptam eszembe jutatta az akkori igazi, tápláló, zamatos paradicsomot, aminek illata már messziről érződik. Kocsonyás magháza, "húsos" külleme és fantasztikusan finom íze, kimagasló minőségéről árulkodik. Megnyugtató, hogy van még ilyen típusú paradicsom.

Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Biológiai növényvédelem növényvédelem kertészetünk